Sajtóközlemény

„A TRIMETRIK Kft. piacorientált kutatás-fejlesztése új, elektropneumatikus útváltó szelep család prototípusainak és egyedi, alámetszéses geometriát alkalmazó gyártástechnológiájának kifejlesztése a nemzetközi pneumatikai ipar számára”

Azonosítószám: GINOP-2.1.7-15-2016-01693

Kedvezményezett: Trimetrik műanyagipari, mérnöki és szolgáltató Kft.
Európai Uniós támogatással a TRIMETRIK Kft. 2016. november 1-én megkezdte a GINOP-2.1.7-15-2016-01693 azonosítószámú kutatás-fejlesztési projektjének megvalósítását. A Projekt címe: „A TRIMETRIK Kft. piacorientált kutatás-fejlesztése új, elektropneumatikus útváltó szelep család prototípusainak és egyedi, alámetszéses geometriát alkalmazó gyártástechnológiájának kifejlesztése a nemzetközi pneumatikai ipar számára”.

A TRIMETRIK Kft. a Széchenyi 2020 Európai Unió – Európai Regionális – Fejlesztési Alap támogatásával „A TRIMETRIK Kft. piacorientált kutatás-fejlesztése új, elektropneumatikus útváltó szelep család prototípusainak és egyedi, alámetszéses geometriát alkalmazó gyártástechnológiájának kifejlesztése a nemzetközi pneumatikai ipar számára” című pályázat keretében 129,98 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A pályázat összköltsége 216,62 millió forint, amelynek segítségével új, elektropneumatikus útváltó szelep család prototípusainak kifejlesztése valósul meg, egyedi, alámetszéses geometriát alkalmazó gyártástechnológia alkalmazása révén.

A Trimetrik Kft. az elmúlt időszakban beszállítója lett a Knorr Bremse, Aventics (Bosch Rexroth), Festo, Magnetec, Bourns nagyvállalatoknak és azok különböző országokban üzemelő leányvállalatainak. Ezekben a megállapodásokban a Trimetrik Kft. K+F képességei, eredményei komoly elismerést kaptak. A gyártók jellemzően idén tendereztetik és választják ki a 2017-2018-2019-ben induló szériagyártás beszállítóit, alkatrész fejlesztőit. Ahhoz, hogy multinacionális vevőink igényeinek megfelelhessünk, jelen pályázattal célunk, hogy kifejlesszünk egy három tagból álló új, elektropneumatikus útváltó szelep családot az ipari pneumatika területén, amelynek egy szelepházból és több műanyag alkatrészből (fedelek, dugattyú) áll.

A termék prototípusainak gyártásához kifejlesztünk továbbá egy egyedi gyártástechnológiát a fröccsöntés területén az úgynevezett alámetszéses geometria alkalmazását. Jelen pályázatban egy olyan egyedi gyártástechnológiát hozunk létre, amely az úgynevezett alámetszéses geometria alkalmazásával a szerszámozás és a gyártás során képes létrehozni majd folyamatképesen gyártani a szerszámba integrált kívánt alámetszéses üreggeometriát, így a termék egy lépésben, utólagos forgácsolás nélkül állítható elő, és ezzel akár 50%-al csökkenthető a gyártási költség. Továbbá a projektben beszerzett fröccsöntő gép és periférikus berendezések révén a gyártás előkészítési idő 10-20%-kal rövidíthető.

Végül megvizsgáljuk, hogy az új gyártástechnológiához milyen műanyag alapanyag kerülhet alkalmazásra. Alapanyag kutatásaink, mérési vizsgálataink révén célunk az anyagtulajdonságok ismeretének bővítése a terméktervezési, fejlesztési feladatok méretezési fázisában a különféle termoplasztikus műanyagok adott alámetszési geometria mentén jellemző rugalmas alakváltozási határok kidolgozásával. A gyártástechnológián keresztül ehetséges befolyásolni a fenti folyamatot úgy, hogy a befröccsöntés fázisát követően az anyag megfelelő megszilárdulási állapotában hajtjuk végre a szerszámelemek alámetszésből történő kimozgatását. A hatásvizsgálatok eredményét jelző anyag- és folyamatváltozók képezik a kutatási adatbázisunk alapját.

Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását.

Támogatás összege: 129,98 millió forint
Támogatás mértéke: 60%
A projekt befejezése: 2018. 10. 31.

Elérhetőség: TRIMETRIK Kft.
E-mail: krisztina.jurak@trimetrik.hu
Cím: 8000 Székesfehérvár, Csucskai út 12.
Web: trimetrik.hu